PROJECT: The house at Hampton Vale was a new build for a disabled client, using insulated concrete blockwork for low U values, as well as mechanical heat ventilated recovery systems and photo-voltaic panels

STATUS:  Completed 

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

This spacious, single-storey house is arranged around an open courtyard to the rear, maximising the amount of light and solar gain for the property.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

The facades feature a refined palette of stone, timber, aluminium, zinc and a white render to break up the facade and create visual interest externally.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

The horizontal timber cladding has been specified as Pine (pressure treated) Thermowood with a thin dual-chamfer profile. This detailing has created a contemporary finish whilst allowing the colour to fade naturally overtime and sit more sensitively within its context.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

Double-height suspended ceilings with perimeter lighting create open, flexible spaces which face south, and provide marginal solar gains for the house to reduce the need for additional heating.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

The external stone is continued inside to create a feature wall within the living and entry spaces to create a continuity between interior and exterior.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham

The interior features wide circulation spaces flooded with natural light via full-length windows, in order to create inviting accessible spaces.

Minton Architects, Nottingham Architects, Lowdham